RSS
.

Κιμαδο-Πρασό-Πιτα!

Θα έλεγα πως αυτή εδώ είναι μια χειμωνιάτικη συνταγή, μα ακόμη υπάρχουν πολύ ωραία πράσα και έτσι θα την καταγράψω! Εξάλλου μπορεί να συνοδεύσει τέλεια ένα δείπνο ή να προσφερθεί μόνη της μαζί με ένα ποτήρι λευκό ή ροζέ κρασί. Αν μάλιστα την κόψετε μικρά μικρά κομματάκια, μπορείτε να την παρουσιάσετε σε ένα μπουφέ μαζί με άλλα εδέσματα! Είναι μια δική μου "δημιουργία" ελλείψει σπανακιού οπότε συνδυάστηκαν τα διάφορα υλικά και το αποτέλεσμα βγήκε πολύ πολύ καλό!
Αν ξέρετε να μαγειρεύετε ή ακόμη και αν μαθαίνετε τώρα, μην φοβάστε, παίξτε λίγο με τα υλικά, πχ αντικαταστήστε το ρύζι με γλυκό τραχανά! Η μαμά μου κάποιες φορές βάζει τυρί ροκφόρ σε αυτή την πίτα! Αν θέλετε να της δώσετε μια ανοιξιάτικη νότα, βάλτε λίγο φρέσκο δυόσμο! Γενικά ανάλογα με την εποχή και τη διάθεσή σας, αφήστε να λειτουργήσουν οι αισθήσεις σας και κάντε αλλαγές στις συνταγές ή συνδυάστε με τον δικό σας τρόπο!

Ας περάσουμε όμως στην συνταγή αυτή καθ'αυτή!


Τι θα χρειαστούμε
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας για πίττες
  • 1/2 κιλό κιμά μοσχάρι
  • 3 μέτρια πράσσα
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 2 κολοκυθάκια
  • 1/4 κούπας λάδι (κ λιγότερο)
  • 1 κούπα ρύζι τύπου "σουπέ"
  • λίγος άνηθος
  • 1/2 κιλό φέτα πικάντικη (πχ Ερυμάνθου)
  • 1/4 ανθότυρο
  • 1/4 κεφαλοτύρι πικάντικο (πχ Αμφιλοχίας)
  • αλάτι πιπέρι

Πως θα την φτιάξουμε
  • Πλένουμε καλά και ψιλοκόβουμε τα υλικά.
  • Βάζουμε το λάδι να κάψει (όχι πολύ), ρίχνουμε τα πράσσα, το κρεμμύδι και τα κολοκυθάκια.
  • Ανακατεύουμε 2-3 φορές, προσθέτουμε τον κιμά να τσιγαριστούν μαζί.
  • Όταν είναι έτοιμο προσθέτουμε αλάτι, άνηθο, νερό να σκεπαστεί το φαγητό και μόλις πάρει βράση κατεβάζουμε σε μέτρια ένταση τη φωτιά.
  • Μετά 5 περίπου λεπτά προσθέτουμε και το ρύζι και αφήνουμε να σιγοβράσει. Να πιεί το ζουμί του κ ας κρατάει λίγο το ρύζι καθώς θα ψηθεί και στον φούρνο.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη φέτα (σπάζοντάς την με τα χέρια μας), ομοίως το ανθότυρο και το μισό κεφαλοτύρι (χοντροτριμμένο).

  • Στο τετράγωνο ταψί της κουζίνας, λαδώνουμε και στρώνουμε 5 φύλλα κάτω.
  • Ρίχνουμε τη γέμιση και την ισιώνουμε καλά. Αν θέλουμε ρίχνουμε κ μια στρώση κεφαλοτυρι να τονίσει τη γεύση.
  • Από πάνω στρώνουμε τα υπόλοιπα 5 φύλλα λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα κ ρίχνοντας κ λίγο κεφαλοτύρι που έχουμε κρατήσει από πριν.
  • Κόβουμε - χαράζουμε σε κομάτια και ψήνουμε σε φούρνο πάνω - κάτω στους 160 περίπου βαθμούς για 30 με 40 λεπτα.

Σερβίρεται με άσπρο κρασί! Καλή επιτυχία!

υγ: έχω την εντύπωση ότι με χωριάτικο φύλλο δεν θα γίνει τόσο καλή - ελαφριά!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου