RSS
.

Σπανακο-Τυρό-Πιτα

Εγώ την σπανακόπιτα την φτιάχνω ως σπανακο-τυρό-πιτα με φετούλα και ανθότυρο! Είναι μια δική μου συνταγή, πολύ νόστιμη και τον χειμώνα υπάρχει σχεδόν κάθε εβδομάδα στο σπίτι. Αν δεν φτιάξω αυτή την σπανανοτυρόπιτα, θα φτιάξω την πρασοκιμαδόπιτα ή το φουντουκόψωμο! Όλα αυτά συνοδεύουν θαυμάσια τα χειμωνιάτικα φαγητά ή τον απογευματινό καφέ ή ακόμη ακόμη και κάποιο μπουφέ ενός πάρτυ!


Πως τη φτιάχνω εγώ την πίτα αυτη; Θα το δούμε αμέσως! Το χειμώνα υπάρχει σπανάκι θαυμάσιο ή όταν δεν βρίσκω χρησιμοποιώ καταψυγμένο σπανάκι σε φύλλα. Προσοχή σε φύλλα και όχι ψιλοκομένο!

Τι θα χρειαστούμε

  • 1 κιλό σπανάκι φρέσκο ή 2 συσκευασίες γνωστής μάρκας (δεν τη λέω! :-Ρ)
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμύδι
  • 3 πράσα
  • 4-5 κρεμυδάκια φρέσκα
  • λίγο άνηθο
  • 1/2 κιλό φέτα βαρελίσια Ερυμάνθου
  • 1/4 ανθότυρο Κρήτης
  • 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο για πίτες (της ίδιας μάρκας που δεν τη λέω!)
  • αλάτι και πιπέρι
  • 1/2 ποτήρι λάδι 

Πως θα την φτιάξουμε
  • Πλένουμε καλά το σπανάκι (φρέσκο ή καταψυγμένο) και το βάζουμε σε τρυπητό να στραγγίσει από τα νερά του
  • Ψιλοκόβουμε το ξερό κρεμύδι, τα πράσα, το φρέσκο κρεμυδάκι και τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα με το λάδι που βάλαμε να κάψει.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε λίγο αλάτι για να βγάλουν τα λαχανικά τα υγρά τους και να νοστιμίσουν.
  • Δυναμώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το σπανάκι και το σωτάρουμε ελαφρά. Προσθέτουμε λίγο αλάτι, πιπέρι και το άνηθο στο τέλος. Δεν χρειάζεται πολύ σωτάρισμα, ίσα ίσα να πιουν τα υγρά τους.
  • Κατεβάζουμε από τη φωτιά και σπάζουμε με τα χέρια μας τη φέτα, το ανθότυρο και ανακατεύουμε ελάφρά με την σπάτουλά μας.
  • Λαδώνουμε πολύ ελαφρά το τετράγωνο ταψί της κουζίνας και στρώνουμε 3 φύλλα στη βάση, φροντίζοντας να τα λαδώνουμε ελαφρά.
  • Απλώνουμε το μίγμα και σκεπάζουμε με άλλα 3 φύλλα ελαφρά λαδωμένα.
  • Κόβουμε κομμάτια στο μέγεθος που θέλουμε
  • Ψήνουμε σε φούρνο στους 160 βαθμούς για 50 λεπτά. 
Ψήστε ανάλογα με τον φούρνο σας ή ακόμη και σκεπάστε στην αρχή. Εγώ σκεπάζω με αλουμινόχαρτο το οποίο και βγάζω στα τελευταία 10 λεπτά και η πίτα βγαίνει με ένα χρυσαφί υπέροχο χρώμα!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου